Jak vybrat a uspořádat novou kuchyň

Chystáte se zařizovat novou kuchyň a stále nevíte, jaké prostorové rozvržení by pro Vás bylo ideální?  Přinášíme Vám přehled těch nejoblíbenějších, jejich klady i zápory, funkčnost a využití.

 1. Základní trojúhelník

Ať už máte k dispozici větší či menší kuchyňský prostor, hlavním požadavkem je, aby kuchyň disponovala především praktičností. Proto se rozhodně vyplatí zaměřit se na rozmístění tzv. základního trojúhelníku.
Body tohoto trojúhelníku tvoří dřez, lednice a sporák, které zároveň představují tři pracovní sekce kuchyně – vaření, mytí a skladování. Tyto sekce by neměly ležet hned vedle sebe, odděleny mohou být pracovní deskou, odkládací plochou nebo jinými spotřebiči.

001

 

002

 

  1. Design zón

Pokud disponujete větším prostorem a toužíte po razantnější separaci pracovních zón, zvažte design zóny. V takové kuchyni existuje samostatná pracovní stanice pro vaření, jídlo a dokonce i čištění, což umožňuje prostor pro více pomocníků v kuchyni najednou. Je ale třeba dbát na správné rozvržení spotřebičů a pracovních ploch, aby práce v kuchyni byla co nejjednodušší. Každá zóna má svůj design odlišný od ostatních, záleží jen na vás, jestli dáte přednost extrémnějším rozdílům nebo zvolíte například pouze jiný barevný odstín.

003

  1. Styl „chodby“

Tento styl kuchyně má dvě přímé tratě po obou stranách a rozděluje tak pracovní prostor na dvě části. Nevýhodou tohoto stylu je obvykle menší úložný prostor limitovaný pouze na nástěnné skřínky. Prostor ale můžeme snadno dohnat pomocí přidání menšího ostrůvku, takže jedna strana bude tvořit tvar písmene „L“. Stejně tak poslouží přidání barového pultu, který může být využit jako odkládací prostor nebo k rychlému stolování například při snídani. Tento styl rozvržení je vhodný především do menších prostorů, kde záleží na každém detailu.

004

  1. „L“ tvar

Rohové kuchyně bývají velmi praktické a vhodné pro aktivní vaření. Jsou otevřené do prostoru a dají se tak snadno spojit s obývacím pokojem či jídelnou. Kuchyňská linka tvaru „L“ umožňuje hravý přístup k použitým materiálům. Odvažte se a zkuste zkombinovat dva různé materiály, které vytvoří kontrastní vztah mezi jejími dvěma stranami. Vaše kuchyň tak bude působit velmi nadčasovým dojmem.

Kuchyňská linka tvaru „L“ je velmi otevřená do okolního prostoru, a pokud volně navazuje na obývací pokoj, je vhodné ji přirozeně „uzavřít“. Nejčastěji se do jejího volného rohu umisťuje jídelní stůl, ke kterému tak budete mít pohodlný přístup, ale zároveň nebude příliš daleko pro servírování.

Pokud vám nedostačuje prostor stávající kuchyňské linky, můžete ji doplnit pracovním či varným ostrůvkem. Jedná se o velmi zajímavé řešení nejen z hlediska praktické stránky kuchyně, ale také jejího designu. Kuchyňské linky tvaru „L“ jsou pro umístění ostrůvku jako dělané.

005

  1. „U“ tvar

Rozdíl mezi kuchyní tvaru „U“ a typu chodby je velmi nepatrný, spočívá pouze ve spojení či naopak oddělení protilehlých stran kuchyňské linky. Je však zvykem (a zároveň praktičtějším řešením) navrhovat spíše kuchyňské linky kompaktně propojené, tedy tvaru „U“. Je to dáno běžnými tvary kuchyňských místností, které mají obvykle téměř čtvercové rozměry či jsou to prostory přímo napojené na obývací místnosti. Při takových podmínkách je tedy vhodnější využít celý dostupný prostor a kuchyňskou linku přerušovat pouze, je-li to nezbytné (např. kvůli poloze okna). Princip uspořádání však mají tyto kuchyně stejný.

Do výroby kuchyní dáváme všechno.
Kuchyně i kuchyňské vybavení Vám zajistíme na míru a v nejlepší kvalitě!

Infolinka

  • 603 259 993

Poslat poptávku

 

cforms contact form by delicious:days